24 November 2011

Susahnya nak kurus


Susahnya nk kurus, bkn xpernah rs kurus tp nk kurus balik mmg susah, bkn xda usaha cuma xkonsisten saja.Tgk org gemuk rs terdetik jugak hati bygkan klu aku gemuk mcm dia.Skrg masalah utamanya ialah makan asyik berselera sahaja.Makan la apa saja pasti xtolak punya kecuali mmg xsedap langsung atau makanan yg dah basi.Jadi bila time makan bukan ingat nk stop tambah lagi ada la.Makan pulak bukan ikut time main bedal je.Kadang2 makan nasi tiga kali sehari. So skrg terimalah seadanya, bila timbang semakin hari semakin berat, tgk saiz seluar sudah naik nombornya, tgk cermin semakin kembang pipinya, bila naik tangga cunggap semacam je.Nyatalah kini badan ku semakin berat dan bila berat mudah penyakit yg dtg.Entahnya dlm masa yg sama ada juga try pelbagai produk di pasaran tp xmenjadi lagi setakat ini.Sape yg sudi menasihatiku lagi....

Samsung Galaxy Wonder

Nampak cantiknya cemerlang dgn function, teringin nak ambik satu tp harga blh tahan lagi seringgit mencecah 999.Cuma niat mulanya ialah ada GPS sbb GPS nie sgt penting sekarang.Jalan sekarang dah mcm2 perubahan jadi petunjuk jln sgt penting.Tp rsnya nk beli GPS sahaja n mungkin harganya 229 je.Byk bezanya tu.Tgklah poket dulu, kalu selalu sgt gemuk pasti samsung menjadi pilihan.

11 Oktober 2011

Susu kambing semakin popular

Susu kambing paling berkesan dan lebih berkhasiat jika dibandingkan dengan susu lembu dalam menyembuh serta mencegah penyakit "dalaman" antara lain:

- Penyakit deman kuning
- Penyakit lemah jantung
- Penyakit darah tinggi
- Penyakit migrane/kerap merasa pening kepala
- Penyakit sendi, sakit urat saraf dan buah pinggang
- Penyakit batuk kering atau TB
- Penyakit yang menyerang jantung, limpa dan hati seperti hipertitis
- Penyakit saraf dan tulang belakang yang dialami bila usia semakin lanjut
- Cukup bermanfaat bagi mereka yang mengalami lemah tenaga batin
- Sesuai diminum diwaktu pagi (sebelum bersarapan) dan malam (sebelum tidur). Jangan guna air panas kerana boleh merosakkan khasiatnya. Bancuh dengan air suam sahaja

Sebulan lebih tidak ke udara

Sebulan lebih xupdate blog.Diakui komitmen lain membuatkan blog ini tidak mampu diupdate selalu.Apapun blog ini akan sentiasa menjadi tatapan semua.Orait...

26 Ogos 2011

Doa Taubat (Astaghfirullah)

Syadunya lagu ini benar2 menyentuh perasaan, membuatkan hati penuh lara, sesungguhnya hidup ini hanya sementara, dan marilah kita merebut peluang yang ada...

25 Ogos 2011

Mood raya


Baju melayu xbeli lg segalanya tak beli lagi dan mungkin aku buat keputusan nk pakai baju raya tahun lepas.Cantik lagi sebab aku hanya pakai sekali sahaja tahun lepas dan kelihatan masih baru.Cuma tahun ini aku nk try warna yang lain mungkin menarik dan mungkin juga kurang menarik.Aku xda kawan nk syer apa warna yg menarik yg nak aku pakai tahun ini.lagipun aku xterasa sgt kegairahannya, maklumlah seperti diri ini dikawal oleh seseorang atau sekumpulan yang lain.Rasanya mcm rentaknya sahaja sama sahaja mcm tahun lepas.Datang, duduk makan dan beredar untuk pulang dan mungkin ada sedikit kenikmatan jika balik kampung aku secara original.Banyak kali sudah makan hati pendam perasaan namun inilah juga harus ku lalui.Bersendirian dalam membuat keputusan.Cubalah senyum walaupun pahit cuma gembira walaupun hati kecil sentiasa berkata2.Hakikatnya diri ini tidak sebaik mana yg diharapkan cuma berdoa sebanyak mungkin agar diri ini mendapat cahaya daripadaNya...

04 Ogos 2011

Pahitnya hidup

 Bila berseorangan melihat jam kadang2 terlalu lambat sgt terasa macam setahun lamanya.Bila di fikirkan terlalu lama blh gile dibuatnya.Bukan senang hidup berseorangan, mcm2 ingin dibuat tp bila berseorangan dlm keadaan yang xsepatutnya rs runsing dibuatnya.Segala keistimewaan ditarik balik.Rs kejam pun ada rs xadil pun ada akhirnya hidup menderita.Kadang2 xda sape pun peduli xda sape pun ambil kisah.
Baik aku layan diri aku tgk wayang tgk barang2 tgk apa yg patut hiburkan hati dengan makanan hiburkan hati dengan senyuman tp kehidupan ini mmg xblh dipaksa akhirnya kasih ku korbankan.Xda jual di tepi jalan xda jual di mana2 tempat pun dan akhirnya merana badan jua menanggungnya.

03 Ogos 2011

Bangga dapat kad raya

 Bukan senang nk dapat kad raya sebb sekarang pakai sms je, xsampai 1 saat dah terima ucapan.Tp bila dapat kad satu kebanggan sebb harganya lebih mahal daripada sms dan penghargaannya cukup tinggi.sebabnya ialah:
1. nk buat karangan bukan senang dan kena rajin mengarang

2.kena beli setem, kad raya lg, bkn senang nk kuar duit poket memandang ekonomi kurang stabil skrg

Jadi marilah kita sama2 mengirim kad raya kepada mereka yang tersayang.Pos Malaysia memberikan kadar rata dengan bayaran 50 sen sahaja dengan beratnya tidak melebihi 50 gram.Mana tau rezeki kita kad raya kita mendapat balasan....

24 Julai 2011

Kerana Facebook boleh cari gaduh

Ramai org kerap guna facebook, apa sahaja dengan facebook selain ruang lain seperti twitter.Aku pun update di facebook dan blh dikatakan setiap hari menjenguk facebook.Sebb utamanya aku pakai streamyx di rumah kecuali aku kena update di cybercafe mmg xjenguk la jawabnya facebook.Namun aku sudah melaluinya dan merasainya.Dunia facebook xseindah yg disangka.Antaranya bila komen kita disindirkan.Mcm2 sinis yg berlaku.Ia amat menyakitkan daripada apa yg disangkakan.Kadang2 kawan sendiri yang buat perangai mcm 2.Seolah2 tidak suka dgn status yang kita buat.Klu xsetuju xperlu komen n bila komen menyakitkan dan bila menyakitkan membuat kita tertanya 2 kenapa ada sikit prejudis xmenentu sedangkan bertemu muka sebelum nie tiada reaksi negatif pun.Mmg ada baik buruknya facebook ini.Kadang2 terfikir seketika mahu sahaja akann facebook ditutup tapi xsampai hati pulak sebb ada yang positifnya memberi respon kepada kita.So situasi win2 situation amat sukar.Akhirnya masih menemui jalan buntu.Sedangkan aku berjiwa sensitif ini terlalu sukar untuk menghadapi kenyataan tersebut.Kadang2 aku fikir nk jer aku buka akaun facebook aku yang lain dan akaun yang ada aku xnk aupdate di situ.Mungkin itu caranya tp aku belum cuba lagi walaupun aku sudah ada akaun yang baru.Tengoklah keadaan situasi semasa seandainya tidak mampu menghadapinya wajarlah aku update sahaja di akaun yang baru.Lgpun hanya 2 0r 3 org je pun yg suka komen.Yang lain menyepi sahaja.pening2...

17 Julai 2011

Gila Facebook

Kini sudah menjadi kegilaan rmi sesiapa sahaja yg membuka internet pasti dgn tujuan membuka facebook.Itulah laman sosial yg menjadi keutamaan kini.Malahan klu komen begitu tinggi pasti statusnya akan diupdate setiap masa.Begitu juga dgn aku, itulah yg aku buat bila buka internet, pasti aku menjenguk fb terlebih dahulu.Sebenarnya kegairahan utama apabila membuka fb ialah untuk mengetahui status terkini daripada kawan2.Itulah tujuan utama di samping melontar status yang kita inginkan.Jadi tidak hairan hampir semua peringkat umur menjadikan fb tempat bertanya khabar memaklumkan situasi terkini tentang perihal kehidupannya.

16 Julai 2011

Ada ke tipu sunat?

 
Ada ke istilah tipu sunat?oklah untuk kali nie perkataan sy digantikan dgn aku agar nmp selamba sikit.Aku nie bukan ska nk tipu tp adakalanya aku terpaksa gunakan.Hari esok ada games tp aku sbnrnya xlrt nk main.Tp kawan2 xfhm mslhnya sebb nmp ok je kena jugak main alasan lain xleh diterima.Jadi aku terpaksa tipu dgn mengatakan aku ada kenduri esok.So itulah shj cara yg ada walaupun aku kantoi dgn situasi itu.Bukan sengaja tp xda pilihan...

12 Julai 2011

Kenapa diri terlalu sensitif?

 Kenapa diri ini terlalu sensitif sehinggakan setiap perkataan yang dikeluarkan oleh orang lain menyentap perasaan.Susahnya nk gambarkan keadaan pada masa itu, berdesup jiwa merasainya.Sukar untuk difahami namun itulah keadaan yang sy alami.Kadang2 lebih sensitif berbanding kaum wanita.Apakan daya inilah yg harus dilalui cuma situasi begini sedaya upaya cuba dielakkan.

11 Julai 2011

Politik bersih

Sy xpandai dlm hal politik, sbb sy hanya bc akhbar dan blog sehinggakan mereka akan tetapkan pendirian dgn politik masing2.Klu nk dikira soal bersih sy juga tiada pengalaman sebb sy org biasa2 sahaja yg mungkin hanya layak mencongak daripada jauh.Tetapi sebenarnya kita adalah masyarakat yg perlu diberikan hak untuk bersuara dan mendapatkan keadilan.Cuma kita perlu tetapkan pendirian parti mn yang patut kita sokong.
Mengenai perhimpunan bersih ada pro dan kontra pada pandangan sy.Bagi sebelah pihak mungkin ini menunjukan demonstrasi jalanan adalah cara terbaik supaya menunjukkan protes kepada pihak yang satu lagi.Namun begitu kesannya kurang efektif.Berlaku ketegangan, keganasan dan penangkapan dan akhirnya motif utama mungkin agak gagal dilaksanakan.
Ini hakikatnya bila berpolitik.Ada pihak mengatakan spr bersih dan ada pihak mengatakan spr tidak bersih.Kalau tidak bersih mcmana ada negeri sebelum nie dikuasai satu pihak telah berjaya dikuasai oleh pihak yang lain.Buatlah keputusan yang terbaik demi keamanan negara Malaysia yg tercinta.Bagi pendapat sy sesiapa sahaja yang berjaya dan menang akhirnya matlamat itu adalah untuk kebaikan rakyat jelata.Elakkan pergaduhan kaum , permusuhan semasa kaum dan berilah kepentingan sewajarnya untuk rakyat Malaysia.

30 Jun 2011

Gigit Kemaluan

Dulu penah kecoh 1 Malaysia perihal tv membincangkan soal membesarkan payudara kini dalam akhbar pulak terkini ttg suami mengigit kemaluan isterinya.Suatu yg amat memalukan dan al kisah ini blh dibaca oleh semua orang.Buat malu je tapi berita sensasi begini menjadikan tarikan utama akhbar untuk melariskan akhbar mereka.Cuma ini hal dalam kelambu dan rahsia besar antara suami dgn isteri tetapi kini blh diketahui umum.Kita faham suasana sekarang byk sumber negatif blh diperolehi tetapi sebolehnya kita berusaha untuk menyekatkannya.Selepas nie jgn terkejut sekiranya ada berita sensasi begini lagi.

Duit cepat abis

Dapat je gaji rsnya mcm2 kena beli, mcm2 kena byr, mcm2 kena setle jadi mmglah dikatakan duit mudah cair.Cara terbaik kena simpan ttp nk simpan pun xckp duit sbb ada benda lain nk disetlekan.Akhirnya xsampai seminggu duit terpaksa dikeluarkan untuk menyelesaikan agenda yg lain.Jadi inilah pusingan hidup.Cuma kena beringat jgn sampai berhutang keliling pinggang.Akaun bank berlambak2 tp dlmnya xpenah update bertahun2...

17 Jun 2011

MYVI vs duit

 Bila tgk kereta baru keluar sape yang tak teringin untuk memilikinya umpama dapat bini baru je.Dgn ciri2 yg terbaru dan terkini membuatkan hati2 btl terpesona.Tetapi bila seluk poket ada rm2 je so kesimpulannya bayaran tiap2 bulan mencecah rm500 membuatkan kehendak ini terpaksa ditangguhkan dulu.Dl ada kereta baru lama2 dah guna jadi kereta lama la.Jenuh jugak nk abis bayar namun akhirnya selesai juga dalam masa 7 tahun.Tetapi biasa la kereta lama nie byk la ragamnya longgar sana sini, rosak sana sini cm org tua la ada sahaja sakitnya.Sekarang tangguh la dulu, harap adalah sedikit kenaikan gaji dan klu ada duit lebih teringin juga nk ambil kereta Myvi sebb bodynya cun jugak dan harga juga masih lg berpatutan.

16 Jun 2011

RM20 dapat RM20,000?

Buka email berlambak2 dapat spam, mcm2 iklan ada, ada yg minta derma ada yang nk bg duit secara percuma dengan syarat bg no akaun.Hakikatnya dalam dunia nie mana ada yang free semua berbayar, ini pulak nk bagi duit free cm 2 jer.Itu satu kes , kes yang lain sudah mestilah pasal bisness, mcm2 bisness ada dan yg paling hebat bayar rm20 dapat rm20, 000.Mcm2 sumber bisness nie sampai xlarat nk layan dan mmg dah xamik pusing dah.Dalam akhbar utama pun ada bgtau masuk je bisness just bayar rm90 lebih tu blh dapat rm30 ribu dgn syarat mmg ada usaha.Setakat ni sy punya rezeki xsampaila ke situ.Bukan xnk cuba tapi hati belum terbuka dan kadang2 logik akalnya mungkin belum mampu diterima setakat ini. Wassallam...

12 Jun 2011

Terengganu menang piala FA

Bukan penyokong Terengganu pon bukan penyokong Kelantan sekadar nk berkongsi kemenangan dgn mereka yg telah menang.Aksi yang biasa2 sahaja cuma paling menarik kegairahan dua negeri menampilkan penykong yg ramai hanya pada perlawanan akhir dan separuh akhir.Apapun sy respect kat kelantan kerana stadium  mereka sentiasa penuh setiap kali perlawanan.
mengulas perlawanan tadi kelantan sepatutnya sudah menang malam td tetapi kealpaan pada minit akhir perlawanan menyebabkan perlawanan masa tambahan terpaksa dijalankan.Di sinilah momentum terengganu semakin tinggi dan akhirnya membuahkan hasil.Syabas buat terengganu...harap juga pembawa mercun patut diserkap abis2an sebb blh membahayakan semua orang.Buat malu jer dah la ada siaran langsung malahan tv1 pun ada siaran langsung setelah bercuti beberapa lama daripada menyiarkan aksi bola sepak malaysia secara siaran langsung.Tahniah buat RTM...

sms penting sangat ke?


Semua org blh dikatakan ada hp sedangkan budak kecil pun pandai guna hp.Cuma yg menyakitkan hati ialah bila sms xreti nk balas, sampai penat tangan menulis kenapa xreply, kenapa xbalas, akhirnya keluar ayat penting sangat ke sms sebab orang lambat topup.Entahlah bg pengetahuan semua sy nie jenis yg xnk mengecewakan orang, cthnya bila ada orang sms cepat2 sy balas sebab sy akui balasan sy tu amat diperlukan dan mustahak baginya.Dalam keadaan terdesak pun sy aku cuba juga topup bagi tidak mengecewakan org yg bagi sms pada kita.
Tetapi xsemua yg memahami dan xsemua amik kesah pun.Kadang2 agak perkara tu xpenting pun ttp kadang2 dia tidak sedar apabila dia memerlukan keadaan terdesak kemudian kita xreply barulah dia tau langit tinggi rendah.Bagi sy sms adalah cara yang paling pantas dan mudah untuk berkomunikasi selain daripada call.Jadi kita tidak boleh menafikan peranan hp masakini.Cuma agak kelakar ada juga di kalangan kita yang xreti menggunakan hp.Bukanlah kelakar cuma org2 tua ada juga xpandai menggunakan hp.So skrg sy isi hot tiket dgn nilai sms yg cukup banyak, jadi dalam keadaan tidak digunakan sy merasakan suatu pembaziran.Kadang2 geram pun ada so lepas nie xpayah lagi untuk reply kepada mereka2 yg xendah apabila kita sms pun.Orangnya juga sudah dikenali so faham2 jerlah.Cth ko nk mintak tlg so ko jawab lah sendiri sama sy nk tlg ataupun tidak.Fikirkan2lah...

10 Jun 2011

Cubalah nasi kandar Line Clear


Bagi mereka pengemar nasi kandar pasti tidak akan lepaskan peluang untuk menikmati kesedapan nasi kandar walau di mana sahaja anda berada.Sekiranya korang berada di penang atau sedang bercuti bersama keluarga di penang korang pasti tidak akan melepaskan peluang untuk berkunjung ke restoran nasi kandar line clear.Minggu lepas sy bercuti di penang, jadi sy duk dengar ashwad af berapa pun sudah lupa dia ada tag line dia iaitu line clear, jadi sy pun cari dlm internet dan rupanya2 nasi kandar ini sudah popular di penang.
Nk mencarinya agak sukar sediikit kerana lokasinya terletak di antara dua bangunan.Untuk mencarinya pastikan korang berada di area komtar kemudian sebelum sampai komtar walk korang mesti jumpa restoran tersebut iaitu terletak di sebelah kiri jalan.Sy berkunjung waktu malam jadi mmg sukar sikit nak jumpa melainkan korang guna gps.Maklumlah jalan penang nie mcm jalan di KL jugak sebab banyak sgt lorong , jadi bila salah lorong faham2 sendirilah nk cari jalan utama semula. Nak paking pun leceh jugak sebb paking mmg susah nk dapat sbb setiap kiri dan kanan jalan sentiasa dipenuhi oleh kenderaan.Silap gaya ada minah pondan akan menyapa untuk memberi bantuan kepada anda.
Akhirnya jumpa juga, beratur lah dulu sebb mmg org ramai untuk mendapatkan nasi kandar di situ.Sy order nasi kandar lauk ayam goreng kemudian sayur bendi 2 batang, kemudian kuah kari banjir.Ayamnya pula saiz besar , tiga orang boleh join sekali. Mmg puas hati, blh bagi gred A.Sangat sedap dan menyelerakan.Pada dinding bangunan terlihat gambar2 artis yang pernah makan di situ.jadi mmg xsalah lagi nasi kandar mmg cukup popular di merata tempat.Line clear...

31 Mei 2011

Mahajaraja lawak semakin kurang lawak?

Kurang pasti Maharaja lawak sudah masuk ke episod yang ke berapa namun pendapat sy lawak mereka sudah tidak seberapa, cuma ada beberapa kumpulan sahaja yang mampu menarik perhatian.Saya yang mengambil pakej mustika terpaksa memikirkan banyak kali adakah saya perlu stop melanggan pakej mustika.Lawak2 mereka biasa2 sahaja dan kadang2 sy menontonnya dalam keadaan yang serius.Sukar untuk memahami dan sengaja untuk tidak memahami.Cuma diakui kumpulan jambu masih mengekalkan tahap mereka yang terbaik.Rsnya ada 3 minggu lagi sebelum final.Conggak2 ada sebulan lagi untuk melanggan pakej mustika.Tunggu ajerlah...

Lebih sebulan tidak update

Salam buat semua...bukan niat nk menyepi diri bukan tiada catatan hendak dibuat cuma kesibukan yang melanda ditambah potensi update di facebook menyebabkan blog nie menyepi begitu lama sekali.Namun percayalah walau apapun blog ini masih diteruskan seperti biasa cuma masanya sahaja yang tidak konsisten.Terima kasih kepada mereka yang sudi mengunjungi blog ini yang juga mereka yang rajin mengchat, terima kasih semua...

16 April 2011

Urut badan yang disalahtafsirkan

Aku teringin nk urut badan, sekali sekala apa salahnya untuk membetulkan urat2 yg tersimpul rapi.Namun aku cuak juga sebb aku tgk sekarang polis kerap buat rondaan dan tangkapan di mana mereka yang bekerja di situ mengurut tempat lain selain daripada badan.Ini yg merisaukan aku walaupun niat aku baik.Silap gaya aku kena cekup nanti walaupun niat di hati hanya nk urut tapak kaki.Angan aku mungkin terpaksa ditangguhkan atau aku mencari tukang urut lelaki.Kalu blh aku nak mencari tukang urut yg betul2 profesional sebb klu salah urut nnt sakit lg teruk pulak jadinya.Korang ada idea ke?blhlah berkongsi di sini...

Maharaja lawak atau AF9?

Mana pilihan anda sekarang?Aku pilih maharaja sebb bila berlawak blh buat kita hilang stress tapi af9 auranya sudah kurang xsegairah zaman mawi dl.Ratusan ribu meminati mawi.Sekarang pun tengah live af9 tapi xda minat nk tgk walaupun aznil menjadi pengacara.Salah satunya kita dah tau dia punya thrill dan rentaknya.
Maharaja lawaknya mmg kaw2 menampilkan pelawak terkini yang cukup popular sebelum nie.Gandingan juara raja lawak seterusnya bertemu di maharaja lawak.Aku mula2 keberatan nk amik channel mustika tapi kegairahan nk menonton aksi lawak seterusnya aku buanglah rm13.00.Jom undi maharaja lawak.

31 Mac 2011

Apa pendapat anda gambar ini?

Apa pendapat anda gambar di atas?seksa or seksa?mencolok mata atau menjolok mata.Susah nak jugde sebab apa yg mereka mungkin atas keikhlasan mereka sendiri.Tetapi bg yg memerhatikannya sudah pasti ada jawapan sinis hendak diberikan.Al maklumlah pendedahan yg mendedahkan dada boleh dikatakan semua orang suka terutamanya kaum lelaki.Apapun anda komen la sendiri...

29 Mac 2011

Aku xfaham mesti kuar benda nie : Breaking News: Mom makes $379/day Working From Home

Bila aku layari blog breaking news mesti kuar dan aku xpasti sape punya kerja, cuma kerapnya ia keluar kadang2 menganggu untuk aku membaca bahan internet yang lain, korang ada idea x, blhlah syer di sini.

Nak kuruskan badan

Badan aku semakin gemuk n paling serius perut aku semakin buncit. Nak pakai seluar pun dah sendat.Apakan daya tahap pelahap aku mmg tinggi tp exercise aku buat jugak.Aku sekarang ingin memcuba produk diet di pasaran.Tengah duk usha yang mana btl2 terbaik.Korang suggest lg bagus...

23 Februari 2011

Susah betul nak maintain

Buat blog nie susah btl nk maintain dan yg paling penting tarikan orang untuk melawat blog kita.Mmg sukar sebenarnya sebb kita kena ada sesuatu di dalamnya.Maksudnya ada aura tarikan untuk dibaca oleh orang lain.Bukan senang sebenarnya dan banyak faktor sebenarnya.Ada yang jadikan blog untuk ceritakan hal peribadinya, ada jadikan blog untuk luahan dirinya, ada jadikan blog untuk suka2 sahaja ada yang untuk bisness dan ada juga untuk ceritakan tentang sesuatu perkara.Tapi ini bukan mudah sebenarnya dan ia memerlukan usaha yang gigih untuk bergiat secara aktif dalam blog.Apapun jadilah diri anda sendiri walaupun kekuatannya tidak seberapa.

21 Februari 2011

Cermin diri dulu

Hidup biar sederhana dan yg pasti jgn lupa diri.Jangan seronok mengumpat orang sedangkan diri anda lebih teruk daripada orang yang anda kutuk.Aku pernah melaluinya dan pernag mengalami pahitnya.Paling best orang tu duk kecoh2 dalam facebook menceritakan keadaan akan diriku.Hebatnya luar dalam semua dia tahu sedangkan aku xpernah berkongsi masalah dgnnya.Orangnya nyata nampak alim dan terharunya begitu banyak video klik keinsafan dalam facebooknya.Tetapi sebaliknya orang yang sama memporak perandakan keadaan dan hingga merasakan insan seperti adalah paling mulia sekali.Sedangkan aku xpernah berdendam dgnnya apatah berbicara ttg soal peribadi tetapi malangnya aku menjadi mangsa keadaan.Kini dia nyata musuh aku bukan tiada niat untuk aku memohon maaf tetapi dia sendiri mulakan durjana ini.Jadi sahihnya klu aku sendiri yang mohon bacullah jawabnya tambahan lg dia konon tidak memaafkan aku.Jadi kesimpulannya bila berkawan jgnlah rapat dan aku perkara yang kita xleh kongsikan bersama.Mungkin dia kawan baik kita pada hari ini tidak mustahil dia mampu jadi musuh yang terbaik selepas ini.Berhati2lah...

19 Februari 2011

Alahai Raja Lawak


Sudah banyak episod aku tonton termasuklah mlm nie, cuma aku susah nk komen nk kata xlawak nanti ada orang marah nak kata lawak kadang2 aku sendiri pun susah nk gelak.Tapi aku rs pihak juri mungkin blh sokong aku sebab aku tgk ada peserta yang gagal membuat orang ketawa , isinya entah ke mana akhirnya hambar untuk episod yang seterusnya.
Aku komen bukanlah aku pandai berlawak apatah lagi membuat lawak cuma jujur aku katakan lawak itu kadang2 datang dgn sendirnya, kadang2 ia datang dengan sepontan , apapun isinya kena ada dan olahannya dapat dihasilkan dengan baik.Aku tergelak tgk man buat lawak ttg retro.Dia meniru aksi hail amir dalam mengacara sesuatu program.Bagi aku itu adalah lawak dgn gaya dan memek muka jelas aku berpuas hati.Begitu juga dgn nazmi lawak retronya juga menjadi.Susunan cerita yang menarik dan sekurangnya ada airmata aku mengalir di pipi.Peserta lain malas aku nk komen sgt.Ada juga peserta yang suka buat lawak double meaning, wlupun ia datang seikhlas hati bukan lucah namun sudah masuk ke minggu ini lawak lucah itu sudah kerap kedengaran.Paling menakjubkan peserta itu mendapat undian yang paling tinggi minggu ini.
Apapun diharapkan adalah perubahan dan kelakarnya pada minggu yang seterusnya dan diharapkan juga para juri memberi komen yang agak pedas kepada peserta yang kurang menonjol lgsg.Mujurlah juga johan dan zizan menjadi penyelamat di setiap episod.Mungkin ramai yang bersetuju kebanyakkan penonton ingin melihat raja lawak semata2 menunggu lawak2 hebat daripada johan dan zizan.Setakat ini aku sangat berpuas hati lawak2 johan dan zizan tidak pernah mengecewakan.Diakui mereka juga ada peserta2 raja lawak yang terdahulu.
Tak mengapalah mungkin peserta2 ini masih di peringkat percubaan, namun bakat yang harus ditonjolkan sebaik mungkin.Lihat sahaja juara raja lawak yang terdahulunya ada juga yg agak susah nak cari makan.Jadi buatlah yang terbaik kerana lawak adalah pengubat jiwa lara...

17 Februari 2011

Memang dah malang

Apakan daya bila diri dikenang melakukan kesalahan yang mungkin diingat sampai mati sedangkan belum pasti kesalahan jatuh pada diri aku.Alkisah dulu punya cerita sampai sekarang xda nampak tanda2 kemaafan.Terlalu sukar bergelut dgn situasi yang ada memandangkan bermasam muka sampai bila2 pun.Mungkin apa yang berlaku cetusan daripada aku sendiri namun apakan daya tiada jalan penyelesaian dan ia pasti berlarutan sampai bila2 pun.
Sedangkan orang lain ketawa berdekah2 dgn situasi yang aku alami.Bangganya mereka kerana mereka tidak tersepit dgn keadaan yang aku alami.Apakan daya aku tidak mampu berbuat apa2 lg, cuma yang tinggal aku harus teruskan perjalanan ini.Mmg terlalu pahit tetapi apakan daya aku terpaksa menghadapinya seorang diri.Tiada siapa yang sudi kongsi masalah ini sedangkan aku juga tidak berkongsi dgn orang lain.Aku terpaksa menghadapinya walaupun terlalu sukar sekalipun.Cuma agak malang kerana semakin ramai musuh aku sedangkan aku punya kawan pula agak sedikit.Mmg malang namanya.Nyata kini aku terpaksa menghadapinya seorang diri.Bukan masa yang sesuai untuk dikongsi dgn orang lain dan mungkin tiada masa untuk aku berkongsi dgn orang lain.Kesimpulannya payah mana sekalipun dihadapi kehidupan ini terpaksa dilalui jua...

12 Februari 2011

Budi bahasa letak di mana?

Suatu hari pegi ke pekan dgn niat membayar bil.Bila sampai giliran aku terus tunjukkan bil aku.Dia pun mengira jumlah bil aku menggunakan kalkulator.Jumlah semuanya rm188.80.Aku pun serahkanlah wang tunai rm200.Setelah selesai aku rs mcm xsedap hati.Aku pun kira jumlah bil aku sekali lg.Aku dapati jumlah semuanya rm178.80.Aku xpuas hati aku pegi kaunter yg aku buat urusan tadi.Aku jelaskan keadaan sebenar.Dia pun bagilah aku rm10.00 lg.Cuma yg aku kesalkan ialah dia tidak pun menyatakan kesilapan dia dan memohon maaf secara lisan.Seolah2 aku pulak yg kena ucapkan terima kasih kepadanya.Memang kurang ajar jantan nie.Sebenarnya aku akui dia sorang aje yang bermasalah di situ.Mungkin aku rasakan dia berada dalam keadaan selamat kerana tiada siapa yang merepot hal ini kepada pihak atasan.Aku harap adalah sesiapa yang mengalaminya membuat aduan di pihak atasan.Budi bahasa yang hilang entah ke mana...

10 Februari 2011

Fasha Sandha carian tertinggi Google

Dulu Maher Zain kini Fasha Sandha.Pasal artis nie susah sikit komen sebab mereka ini mempunyai alasan tersendiri apabila sesuatu isu sensasi membabitkan mereka.Kenapa Fasha popular?mungkin disebabkan isu pemakaian dia sebelum ini.Yang lain2 xberani nak komen sebab dia pasti mempunyai jawapan yang tersendiri.Bila teringat Fasha sandha teringat zizan buat lawak masa episod raja lawak tiru gaya artis.

Pemain eksport

Dulu mmg sgt kedengaran pemain import di mana ramai players datang ke Malaysia untuk bermain dalam liga Malaysia.Namun kini kita telah disensasikan dengan pemain yang akan bermain bola sepak di negara yang lain, siapa lg kalau tidak penyerang Selangor Safee Ali.Bermula minggu hadapan pemain itu akan bermain dengan sebuah kelab iaitu Pelita Jaya untuk kejohanan liga Indonesia.Cuma yang menjadi persoalan ini adakah pemain ini akan menonjol aksinya atau pemain ini akan menjadi superstar di sana.
Masih jauh untuk jawapan ini cuma paling sedap didengar ada team luar sudah menaruh keyakinan kepada pemain kita.Itulah sebenarnya yang diharapkan agar ramai pemain Malaysia dapat bermain di luar negara.Ini terbukti kerana kebanyakan pasukan bola sepak mereka berjaya adalah salah satunya penghijrahan pemain mereka ke luar negara.Lihat sahaja pemain Jepun dan Korea begitu ramai berhijrah ke luar negara dan di antaranya Park Ji Sung yang bermain di kelab yang terkenal Manchester United.
Ini salah satu petanda baik buat Malaysia dan momentum ini harus diteruskan sampai bila2.Kita bukan setakat ini menjuarai piala AFF Suzuki malahan lebih jauh daripada itu.Dua angan2 yang paling besar iaitu Sukan Olimpik dan kelayakan Piala Dunia.Hakikatnya Malaysia masih gagal melepasi kelayakan piala dunia.Tidak mengapa mulakan pendakian daripada bawah cuma momentumnya harus dikekalkan.Lihat malam tadi Malaysia menang 2 o ke atas Hong Kong pada perlawanan persahabatan.Walaupun persahabatan namun kemenangan yang kita cari.Keyakinan corak pemain kita sudah mula menampakkan hasil.Cuma kita harus kekalkan tahap itu.Diharapkan juga agar Malaysia menentang negara yang mempunyai rangking yang lebih baik lagi seperti Qatar atau Arab Saudi.
Kesimpulannya perjalanan Malaysia masih jauh.Masih banyak yang harus dipelajari.Namun keyakinan itu sudah ada dan dharapkan ia berterusan sampai bila2.

06 Februari 2011

Nombor cantik jadi pilihan

Jenuh aku keliling kedai mana sahaja asalkan aku jumpa no cantik.Bahkan ada kedai yg aku kunjung berulang2 kali tanpa rs jemu semata untuk no cantik.Korang mesti xfahamkan, mudah sahaja no yg dimaksudkan ialah no prepaid yang cantik dan mudahnya lg no ada ong ma.Tak faham jugak senang cam nie no handphone yang mudah untuk diingat.cthnya 012 520 8888, cantik x no tu senang x nk hafal senang x nk ingat.jadi no 2 kadang2 beri masalah pada aku juga kerana aku kerap buang masa mengintai no yang cantik.Tapi setakat inilah no yg agak senang dicari ialah celcom dan digi, manakala no maxis adalah yang paling sukar dan kalau ada no vip pun masih juga kurang berpuas hati.korang mesti xda perangai cm aku tapi masalah aku nie mmg dr dl lg.sampai skrg masih susah nk buang, tabiat yang menghantui jiwa.kadang2 aku xkesahkan ttg bayaran asalkan aku dpt no cantik.apapun senang ctr adalah untuk kepuasan sendiri sebenarnya.selain tu tidak mirip pun ke no yang ada ong.mmgla nk no cantik pakai line tetapi aku dah survey no maxis adalah agak sukar mencari no cantik.aku tau kadang2 korang xkisah pun asalkan ada no dan apa sahaja no pun xpe tapi aku nie lain sikit no kdg2 mempengaruhi kehidupan aku,hakikat kehidupan kita xleh lari daripada no.cth ic ada number, rumah ada no, kereta ada no, apa saja ada no, cuma ska atau tidak sahaja pada no tersebut.Akhirnya aku terus mencari dan mencari sampai aku puas dengan apa yang aku dapat.

Nak cari duit lebih

Macam-macam cara nak hidup untuk tampung kehidupan, cara mcmana nk tambah pendapatan.Ada yang kerja makan gaji dan ada yang kerja sendiri.Aku juga turut berangan nak tambah income.Dl aku dah masuk mcm2 mlm tp kerap xmenjadi bak kata pepatah hangat hangat tahi ayam.Berangan bagai nk rak tp still xleh pegi punya.dah cuba pelbagai cara tp still mcm 2 jugak.Mmg aku xda skill mlm.Jadi sekarang mcmmana nk tambah income, xkan masih nk berangan lagi.Aku tgk orang kaya bertambah kaya orang miskin bertambah miskinm, cuma tahap aku sekarang masih lagi sederhana.ckp ada kereta dan rumah, cukup2 makan je cuma belum sampai time gaji lagi poket dah kosong malahan bertambah negatifnya.Akhirnya kemelut ini sentiasa menjadi persoalan, cuma yg mampu aku buat sekarang ialah kaedah berjimat walaupun kadang2 aku membazir juga.Masalahnya aku tiada motivate ke arah penjimatan, ada sahaja yang nk dibelanjakan, cuma kadang2 aku saving yg terlampau dan adakalanya aku berbelanja di tahap yang melampau.Kesimpulannya aku kena fikir positif aku kena belanja ikut keperluan, kalau barang itu wajib beli mmg aku kenalah beli tetapi kalau barang itu sudah ada saving lebih baik.Cubalah saving sebaik mungkin agar sampai je time gaji ada lagi baki kat simpanan.kadang2 aku terfikir nak buat pinjaman then aku masukkan duit pinjaman tu dalam simpanan asb tetapi mampukah tidak mengerakkan duit itu keluar semula nanti, sedangkan duit dalam asb blh dibuat pengeluaran bila2 masa sahaja, pening dibuatnya dan fikir juga tidak ke membebankan nanti bila aku kena bayar tiap2 bulan?akhirnya aku letakkan persoalan itu tanpa dijawab.Sekurang2nya memberi aku sedikit harapan untuk bergelut dgn kehidupan yang ada.

31 Januari 2011

Tukar theme lagi

Sudah banyak kali tukar themes, mmg dasyatttttttt, sedangkan isinya xseberapa, bukan xda idea nak tulis tetapi banyak kepada facebook sebenarnya.Entahlah liat sangat nk tls kat blog ini.Sedangkan semua orang tau menulis blog blh memberi pulangan yg lumayan kepada kita.So lepas nie tgklah mcmana...ada rezeki bertapalah di sini....

10 Januari 2011

Keputusan upset AJL25?

Semua orang tak jangka ana rafali jadi juara, tahniah buat ana rafali, dan kalau diajukan soalan adakah anda rasa anda akan menang pasti jawapan juga tidak dijangka.Yang menang sudah pun menang cuma persoalannya AJL yang seterusnya sentiasa memberikan keputusan yang upset.Kejutan penuh kejutan.
Cthnya ada blog memberikan 99.9 peratus lagu yuna menjadi juara tetapi yuna tak menang langsung malam tadi.Begitu juga faizal tahir yang hanya menang melalui persembahan.Persembahan yang hebat lain daripada yang lain.
Inilah muzik dan ini bermakna tiada lagi ruang untuk artis popular bergelar juara.Segalanya dianalisa daripada hasil lagu liriknya dan pelbagai ruang lagi.Cuma kepuasannya sangat cenderung ketidakpuashati setiap penonton yang hadir.
Apapun tahniah Ana Rafali , namanya mungkin dikenali selepas ini.

01 Januari 2011

Selamat Tahun Baru 2011

Bila sambut tahun baru pastinya ada azam dan semangat baru.Kebiasaannya manusia akan berazam yang dahulunya jahat dan berharap baik untuk tahun ini, standardnya jahat kepada baik dan baik kepada lebih baik.
Aku juga mempunyai azam yang tersendiri.Cuma aku tidak berani meletakkan sasaran yang tinggi untuk dicapai sebab aku risau tidak kesampaian.Cuma aku berharap perjalanan untuk tahun ini bertambah baik, semua keluarga berada dalam baik dari segi kesihatan dan berharap dapat mengelakkan daripada segala mala petaka yang menimpa.
Dari segi mental harap dapat memberikan kebaikan sebaik mungkin dan berharap rezeki juga bertambah sedikit demi sedikit.Tahun baru ini juga diharapkan kerja aku dipermudahkan dan segala masalah aku dapat hadapi dengan tenang.
Aku berharap juga dapat kurangkan musuh dapat kurangkan kontoversi dapat hidup dalam keadaan aman dan bahagia.Cuma kawal emosi sebaik mungkin kerana jiwa aku sangat sensitif.
Inilah serba sedikit harapan aku di tahun baru.Banyak perkara harus diperbetulkan dan ia bukan sesuatu yang mudah untuk diperjelaskan.