24 Julai 2011

Kerana Facebook boleh cari gaduh

Ramai org kerap guna facebook, apa sahaja dengan facebook selain ruang lain seperti twitter.Aku pun update di facebook dan blh dikatakan setiap hari menjenguk facebook.Sebb utamanya aku pakai streamyx di rumah kecuali aku kena update di cybercafe mmg xjenguk la jawabnya facebook.Namun aku sudah melaluinya dan merasainya.Dunia facebook xseindah yg disangka.Antaranya bila komen kita disindirkan.Mcm2 sinis yg berlaku.Ia amat menyakitkan daripada apa yg disangkakan.Kadang2 kawan sendiri yang buat perangai mcm 2.Seolah2 tidak suka dgn status yang kita buat.Klu xsetuju xperlu komen n bila komen menyakitkan dan bila menyakitkan membuat kita tertanya 2 kenapa ada sikit prejudis xmenentu sedangkan bertemu muka sebelum nie tiada reaksi negatif pun.Mmg ada baik buruknya facebook ini.Kadang2 terfikir seketika mahu sahaja akann facebook ditutup tapi xsampai hati pulak sebb ada yang positifnya memberi respon kepada kita.So situasi win2 situation amat sukar.Akhirnya masih menemui jalan buntu.Sedangkan aku berjiwa sensitif ini terlalu sukar untuk menghadapi kenyataan tersebut.Kadang2 aku fikir nk jer aku buka akaun facebook aku yang lain dan akaun yang ada aku xnk aupdate di situ.Mungkin itu caranya tp aku belum cuba lagi walaupun aku sudah ada akaun yang baru.Tengoklah keadaan situasi semasa seandainya tidak mampu menghadapinya wajarlah aku update sahaja di akaun yang baru.Lgpun hanya 2 0r 3 org je pun yg suka komen.Yang lain menyepi sahaja.pening2...

17 Julai 2011

Gila Facebook

Kini sudah menjadi kegilaan rmi sesiapa sahaja yg membuka internet pasti dgn tujuan membuka facebook.Itulah laman sosial yg menjadi keutamaan kini.Malahan klu komen begitu tinggi pasti statusnya akan diupdate setiap masa.Begitu juga dgn aku, itulah yg aku buat bila buka internet, pasti aku menjenguk fb terlebih dahulu.Sebenarnya kegairahan utama apabila membuka fb ialah untuk mengetahui status terkini daripada kawan2.Itulah tujuan utama di samping melontar status yang kita inginkan.Jadi tidak hairan hampir semua peringkat umur menjadikan fb tempat bertanya khabar memaklumkan situasi terkini tentang perihal kehidupannya.

16 Julai 2011

Ada ke tipu sunat?

 
Ada ke istilah tipu sunat?oklah untuk kali nie perkataan sy digantikan dgn aku agar nmp selamba sikit.Aku nie bukan ska nk tipu tp adakalanya aku terpaksa gunakan.Hari esok ada games tp aku sbnrnya xlrt nk main.Tp kawan2 xfhm mslhnya sebb nmp ok je kena jugak main alasan lain xleh diterima.Jadi aku terpaksa tipu dgn mengatakan aku ada kenduri esok.So itulah shj cara yg ada walaupun aku kantoi dgn situasi itu.Bukan sengaja tp xda pilihan...

12 Julai 2011

Kenapa diri terlalu sensitif?

 Kenapa diri ini terlalu sensitif sehinggakan setiap perkataan yang dikeluarkan oleh orang lain menyentap perasaan.Susahnya nk gambarkan keadaan pada masa itu, berdesup jiwa merasainya.Sukar untuk difahami namun itulah keadaan yang sy alami.Kadang2 lebih sensitif berbanding kaum wanita.Apakan daya inilah yg harus dilalui cuma situasi begini sedaya upaya cuba dielakkan.

11 Julai 2011

Politik bersih

Sy xpandai dlm hal politik, sbb sy hanya bc akhbar dan blog sehinggakan mereka akan tetapkan pendirian dgn politik masing2.Klu nk dikira soal bersih sy juga tiada pengalaman sebb sy org biasa2 sahaja yg mungkin hanya layak mencongak daripada jauh.Tetapi sebenarnya kita adalah masyarakat yg perlu diberikan hak untuk bersuara dan mendapatkan keadilan.Cuma kita perlu tetapkan pendirian parti mn yang patut kita sokong.
Mengenai perhimpunan bersih ada pro dan kontra pada pandangan sy.Bagi sebelah pihak mungkin ini menunjukan demonstrasi jalanan adalah cara terbaik supaya menunjukkan protes kepada pihak yang satu lagi.Namun begitu kesannya kurang efektif.Berlaku ketegangan, keganasan dan penangkapan dan akhirnya motif utama mungkin agak gagal dilaksanakan.
Ini hakikatnya bila berpolitik.Ada pihak mengatakan spr bersih dan ada pihak mengatakan spr tidak bersih.Kalau tidak bersih mcmana ada negeri sebelum nie dikuasai satu pihak telah berjaya dikuasai oleh pihak yang lain.Buatlah keputusan yang terbaik demi keamanan negara Malaysia yg tercinta.Bagi pendapat sy sesiapa sahaja yang berjaya dan menang akhirnya matlamat itu adalah untuk kebaikan rakyat jelata.Elakkan pergaduhan kaum , permusuhan semasa kaum dan berilah kepentingan sewajarnya untuk rakyat Malaysia.