23 Februari 2011

Susah betul nak maintain

Buat blog nie susah btl nk maintain dan yg paling penting tarikan orang untuk melawat blog kita.Mmg sukar sebenarnya sebb kita kena ada sesuatu di dalamnya.Maksudnya ada aura tarikan untuk dibaca oleh orang lain.Bukan senang sebenarnya dan banyak faktor sebenarnya.Ada yang jadikan blog untuk ceritakan hal peribadinya, ada jadikan blog untuk luahan dirinya, ada jadikan blog untuk suka2 sahaja ada yang untuk bisness dan ada juga untuk ceritakan tentang sesuatu perkara.Tapi ini bukan mudah sebenarnya dan ia memerlukan usaha yang gigih untuk bergiat secara aktif dalam blog.Apapun jadilah diri anda sendiri walaupun kekuatannya tidak seberapa.

21 Februari 2011

Cermin diri dulu

Hidup biar sederhana dan yg pasti jgn lupa diri.Jangan seronok mengumpat orang sedangkan diri anda lebih teruk daripada orang yang anda kutuk.Aku pernah melaluinya dan pernag mengalami pahitnya.Paling best orang tu duk kecoh2 dalam facebook menceritakan keadaan akan diriku.Hebatnya luar dalam semua dia tahu sedangkan aku xpernah berkongsi masalah dgnnya.Orangnya nyata nampak alim dan terharunya begitu banyak video klik keinsafan dalam facebooknya.Tetapi sebaliknya orang yang sama memporak perandakan keadaan dan hingga merasakan insan seperti adalah paling mulia sekali.Sedangkan aku xpernah berdendam dgnnya apatah berbicara ttg soal peribadi tetapi malangnya aku menjadi mangsa keadaan.Kini dia nyata musuh aku bukan tiada niat untuk aku memohon maaf tetapi dia sendiri mulakan durjana ini.Jadi sahihnya klu aku sendiri yang mohon bacullah jawabnya tambahan lg dia konon tidak memaafkan aku.Jadi kesimpulannya bila berkawan jgnlah rapat dan aku perkara yang kita xleh kongsikan bersama.Mungkin dia kawan baik kita pada hari ini tidak mustahil dia mampu jadi musuh yang terbaik selepas ini.Berhati2lah...

19 Februari 2011

Alahai Raja Lawak


Sudah banyak episod aku tonton termasuklah mlm nie, cuma aku susah nk komen nk kata xlawak nanti ada orang marah nak kata lawak kadang2 aku sendiri pun susah nk gelak.Tapi aku rs pihak juri mungkin blh sokong aku sebab aku tgk ada peserta yang gagal membuat orang ketawa , isinya entah ke mana akhirnya hambar untuk episod yang seterusnya.
Aku komen bukanlah aku pandai berlawak apatah lagi membuat lawak cuma jujur aku katakan lawak itu kadang2 datang dgn sendirnya, kadang2 ia datang dengan sepontan , apapun isinya kena ada dan olahannya dapat dihasilkan dengan baik.Aku tergelak tgk man buat lawak ttg retro.Dia meniru aksi hail amir dalam mengacara sesuatu program.Bagi aku itu adalah lawak dgn gaya dan memek muka jelas aku berpuas hati.Begitu juga dgn nazmi lawak retronya juga menjadi.Susunan cerita yang menarik dan sekurangnya ada airmata aku mengalir di pipi.Peserta lain malas aku nk komen sgt.Ada juga peserta yang suka buat lawak double meaning, wlupun ia datang seikhlas hati bukan lucah namun sudah masuk ke minggu ini lawak lucah itu sudah kerap kedengaran.Paling menakjubkan peserta itu mendapat undian yang paling tinggi minggu ini.
Apapun diharapkan adalah perubahan dan kelakarnya pada minggu yang seterusnya dan diharapkan juga para juri memberi komen yang agak pedas kepada peserta yang kurang menonjol lgsg.Mujurlah juga johan dan zizan menjadi penyelamat di setiap episod.Mungkin ramai yang bersetuju kebanyakkan penonton ingin melihat raja lawak semata2 menunggu lawak2 hebat daripada johan dan zizan.Setakat ini aku sangat berpuas hati lawak2 johan dan zizan tidak pernah mengecewakan.Diakui mereka juga ada peserta2 raja lawak yang terdahulu.
Tak mengapalah mungkin peserta2 ini masih di peringkat percubaan, namun bakat yang harus ditonjolkan sebaik mungkin.Lihat sahaja juara raja lawak yang terdahulunya ada juga yg agak susah nak cari makan.Jadi buatlah yang terbaik kerana lawak adalah pengubat jiwa lara...

17 Februari 2011

Memang dah malang

Apakan daya bila diri dikenang melakukan kesalahan yang mungkin diingat sampai mati sedangkan belum pasti kesalahan jatuh pada diri aku.Alkisah dulu punya cerita sampai sekarang xda nampak tanda2 kemaafan.Terlalu sukar bergelut dgn situasi yang ada memandangkan bermasam muka sampai bila2 pun.Mungkin apa yang berlaku cetusan daripada aku sendiri namun apakan daya tiada jalan penyelesaian dan ia pasti berlarutan sampai bila2 pun.
Sedangkan orang lain ketawa berdekah2 dgn situasi yang aku alami.Bangganya mereka kerana mereka tidak tersepit dgn keadaan yang aku alami.Apakan daya aku tidak mampu berbuat apa2 lg, cuma yang tinggal aku harus teruskan perjalanan ini.Mmg terlalu pahit tetapi apakan daya aku terpaksa menghadapinya seorang diri.Tiada siapa yang sudi kongsi masalah ini sedangkan aku juga tidak berkongsi dgn orang lain.Aku terpaksa menghadapinya walaupun terlalu sukar sekalipun.Cuma agak malang kerana semakin ramai musuh aku sedangkan aku punya kawan pula agak sedikit.Mmg malang namanya.Nyata kini aku terpaksa menghadapinya seorang diri.Bukan masa yang sesuai untuk dikongsi dgn orang lain dan mungkin tiada masa untuk aku berkongsi dgn orang lain.Kesimpulannya payah mana sekalipun dihadapi kehidupan ini terpaksa dilalui jua...

12 Februari 2011

Budi bahasa letak di mana?

Suatu hari pegi ke pekan dgn niat membayar bil.Bila sampai giliran aku terus tunjukkan bil aku.Dia pun mengira jumlah bil aku menggunakan kalkulator.Jumlah semuanya rm188.80.Aku pun serahkanlah wang tunai rm200.Setelah selesai aku rs mcm xsedap hati.Aku pun kira jumlah bil aku sekali lg.Aku dapati jumlah semuanya rm178.80.Aku xpuas hati aku pegi kaunter yg aku buat urusan tadi.Aku jelaskan keadaan sebenar.Dia pun bagilah aku rm10.00 lg.Cuma yg aku kesalkan ialah dia tidak pun menyatakan kesilapan dia dan memohon maaf secara lisan.Seolah2 aku pulak yg kena ucapkan terima kasih kepadanya.Memang kurang ajar jantan nie.Sebenarnya aku akui dia sorang aje yang bermasalah di situ.Mungkin aku rasakan dia berada dalam keadaan selamat kerana tiada siapa yang merepot hal ini kepada pihak atasan.Aku harap adalah sesiapa yang mengalaminya membuat aduan di pihak atasan.Budi bahasa yang hilang entah ke mana...

10 Februari 2011

Fasha Sandha carian tertinggi Google

Dulu Maher Zain kini Fasha Sandha.Pasal artis nie susah sikit komen sebab mereka ini mempunyai alasan tersendiri apabila sesuatu isu sensasi membabitkan mereka.Kenapa Fasha popular?mungkin disebabkan isu pemakaian dia sebelum ini.Yang lain2 xberani nak komen sebab dia pasti mempunyai jawapan yang tersendiri.Bila teringat Fasha sandha teringat zizan buat lawak masa episod raja lawak tiru gaya artis.

Pemain eksport

Dulu mmg sgt kedengaran pemain import di mana ramai players datang ke Malaysia untuk bermain dalam liga Malaysia.Namun kini kita telah disensasikan dengan pemain yang akan bermain bola sepak di negara yang lain, siapa lg kalau tidak penyerang Selangor Safee Ali.Bermula minggu hadapan pemain itu akan bermain dengan sebuah kelab iaitu Pelita Jaya untuk kejohanan liga Indonesia.Cuma yang menjadi persoalan ini adakah pemain ini akan menonjol aksinya atau pemain ini akan menjadi superstar di sana.
Masih jauh untuk jawapan ini cuma paling sedap didengar ada team luar sudah menaruh keyakinan kepada pemain kita.Itulah sebenarnya yang diharapkan agar ramai pemain Malaysia dapat bermain di luar negara.Ini terbukti kerana kebanyakan pasukan bola sepak mereka berjaya adalah salah satunya penghijrahan pemain mereka ke luar negara.Lihat sahaja pemain Jepun dan Korea begitu ramai berhijrah ke luar negara dan di antaranya Park Ji Sung yang bermain di kelab yang terkenal Manchester United.
Ini salah satu petanda baik buat Malaysia dan momentum ini harus diteruskan sampai bila2.Kita bukan setakat ini menjuarai piala AFF Suzuki malahan lebih jauh daripada itu.Dua angan2 yang paling besar iaitu Sukan Olimpik dan kelayakan Piala Dunia.Hakikatnya Malaysia masih gagal melepasi kelayakan piala dunia.Tidak mengapa mulakan pendakian daripada bawah cuma momentumnya harus dikekalkan.Lihat malam tadi Malaysia menang 2 o ke atas Hong Kong pada perlawanan persahabatan.Walaupun persahabatan namun kemenangan yang kita cari.Keyakinan corak pemain kita sudah mula menampakkan hasil.Cuma kita harus kekalkan tahap itu.Diharapkan juga agar Malaysia menentang negara yang mempunyai rangking yang lebih baik lagi seperti Qatar atau Arab Saudi.
Kesimpulannya perjalanan Malaysia masih jauh.Masih banyak yang harus dipelajari.Namun keyakinan itu sudah ada dan dharapkan ia berterusan sampai bila2.

06 Februari 2011

Nombor cantik jadi pilihan

Jenuh aku keliling kedai mana sahaja asalkan aku jumpa no cantik.Bahkan ada kedai yg aku kunjung berulang2 kali tanpa rs jemu semata untuk no cantik.Korang mesti xfahamkan, mudah sahaja no yg dimaksudkan ialah no prepaid yang cantik dan mudahnya lg no ada ong ma.Tak faham jugak senang cam nie no handphone yang mudah untuk diingat.cthnya 012 520 8888, cantik x no tu senang x nk hafal senang x nk ingat.jadi no 2 kadang2 beri masalah pada aku juga kerana aku kerap buang masa mengintai no yang cantik.Tapi setakat inilah no yg agak senang dicari ialah celcom dan digi, manakala no maxis adalah yang paling sukar dan kalau ada no vip pun masih juga kurang berpuas hati.korang mesti xda perangai cm aku tapi masalah aku nie mmg dr dl lg.sampai skrg masih susah nk buang, tabiat yang menghantui jiwa.kadang2 aku xkesahkan ttg bayaran asalkan aku dpt no cantik.apapun senang ctr adalah untuk kepuasan sendiri sebenarnya.selain tu tidak mirip pun ke no yang ada ong.mmgla nk no cantik pakai line tetapi aku dah survey no maxis adalah agak sukar mencari no cantik.aku tau kadang2 korang xkisah pun asalkan ada no dan apa sahaja no pun xpe tapi aku nie lain sikit no kdg2 mempengaruhi kehidupan aku,hakikat kehidupan kita xleh lari daripada no.cth ic ada number, rumah ada no, kereta ada no, apa saja ada no, cuma ska atau tidak sahaja pada no tersebut.Akhirnya aku terus mencari dan mencari sampai aku puas dengan apa yang aku dapat.

Nak cari duit lebih

Macam-macam cara nak hidup untuk tampung kehidupan, cara mcmana nk tambah pendapatan.Ada yang kerja makan gaji dan ada yang kerja sendiri.Aku juga turut berangan nak tambah income.Dl aku dah masuk mcm2 mlm tp kerap xmenjadi bak kata pepatah hangat hangat tahi ayam.Berangan bagai nk rak tp still xleh pegi punya.dah cuba pelbagai cara tp still mcm 2 jugak.Mmg aku xda skill mlm.Jadi sekarang mcmmana nk tambah income, xkan masih nk berangan lagi.Aku tgk orang kaya bertambah kaya orang miskin bertambah miskinm, cuma tahap aku sekarang masih lagi sederhana.ckp ada kereta dan rumah, cukup2 makan je cuma belum sampai time gaji lagi poket dah kosong malahan bertambah negatifnya.Akhirnya kemelut ini sentiasa menjadi persoalan, cuma yg mampu aku buat sekarang ialah kaedah berjimat walaupun kadang2 aku membazir juga.Masalahnya aku tiada motivate ke arah penjimatan, ada sahaja yang nk dibelanjakan, cuma kadang2 aku saving yg terlampau dan adakalanya aku berbelanja di tahap yang melampau.Kesimpulannya aku kena fikir positif aku kena belanja ikut keperluan, kalau barang itu wajib beli mmg aku kenalah beli tetapi kalau barang itu sudah ada saving lebih baik.Cubalah saving sebaik mungkin agar sampai je time gaji ada lagi baki kat simpanan.kadang2 aku terfikir nak buat pinjaman then aku masukkan duit pinjaman tu dalam simpanan asb tetapi mampukah tidak mengerakkan duit itu keluar semula nanti, sedangkan duit dalam asb blh dibuat pengeluaran bila2 masa sahaja, pening dibuatnya dan fikir juga tidak ke membebankan nanti bila aku kena bayar tiap2 bulan?akhirnya aku letakkan persoalan itu tanpa dijawab.Sekurang2nya memberi aku sedikit harapan untuk bergelut dgn kehidupan yang ada.