30 Jun 2009

Dihalau dengan cara 'terhormat'

Dulu aku kelakar tgk ada ruang untuk bergaduh sesama sendiri dlm blog, aku heran mcmana blh terasa begitu sekali.
Kini aku mengalaminya,aku dihalau olh blogger wanita yang mengakui dirinya agak kecewa kritikan aku.Aku dengan selamba mengatakan blognya lembab terhegeh2.Mmg diakui bila nk bukak blog dia warna hitam dgn loadingnya yang agk lama.
Tapi klu dia fire aku blog aku ikut suka aku la, hahaha aku gagal jgk menepisnya.Tapi alangkah malangnya kerana blog aku lebih relaks dan selamba.
Kemudian aku komen dia badan dia berisi (gemuk air kot) dan bermulalah dia entry post yang cukup menawan org lain memberi komen padanya.
Namun skrg aku dihalau dengan cara terhormat.Aku menuruti kehendaknya demi kebaikan bersama.Namun kalu kamu bc blog aku ramai yg kritik aku secara terbuka.Tapi aku tau jawapan kamu sekiranya aku menanyakan soalan yg lebih tajam untuk kamu.
My sweet escape aku delete my link list now.

Semalam yang hangat

Smlm yang penuh tertekan dan menyeksakan.Pg bank waktu ptg nk renew insurans kereta punyalh komputer dia buat hal.Nak bukak sampai 5 minit.
Kemudian nk buat byran kena tunggu giliran pulak.Geram sungguh. Terpaksa amik masa 10 minit.
Kemudian pegi pej pos amik no dulu sbb masa gilirannya masih lama lg.Pg pulak renew insurans motor.Bayangkan mamat yg duk handle insuran2 dgn gaya yang relakss sgt buat kerja slow sgt.
Dahla pej pos tunggu giliran tetapi mamat nie kerja slow sgt.Aku dah la nk kejar masa.
Mamat 2 pun dah siap print tapi salah taip pulak lagi berganda panas aku.Aku pun byr la duit dgn perasaan geram dan bagitau kt dia insurans lain kali baru amik.Dia pulak xmintak no aku sesungguhnya dpt duit itu hang punya pasal la.
Pg pej pos tunggu lagi giliran dan sampai 5.30 baru setle semuanya.Tapi hati begitu panas membara.
Smlm hari yg sungguh menduga aku sbb 5.30 aku ada games, sbb klu lewat confirm aku kena kutuk dgn kawan2.
Inilah hakikatnya bila berkaitan dgn orang lain.

28 Jun 2009

Menanti saat kemanisan semula dalam hidup

Sekarang aku menanti saat kemanisan semula dalam hidup.
Aku sudah hilang kemanisannya sejak beberapa minggu yang lalu.
Aku terlalu merinduinya.
Anugerah tuhan yang tidak ternilai harganya.
Kini sudah hampir hilang dalam kehidupan.
Tiada tanda2 aku akan mencapai atau mengalaminya semula.

Aku sebenarnya terlalu rindukan organ deria bau aku kembali pulih.
Umpama dpt mencium bau kentot adalah anugerah yang sgt bernilai dalam hidup.
Bau durian.
Bau badan.
Bau bauan.
Aku amat rindukan saat saat ini dan biarlah berkekalan di dalam kehidupan ini.

Bekam lintah menyembuhkan?

Smlm pg infoternak.Ketika sibuk meronda, nampak papan tanda tertulis bekam lintah.
Bekam lintah baik untuk kesihatan memulihkan penyakit resdung gout dan sbgnya.
Aku pun cuba.2 ekor lintah isap darah di pipi berdekatan dgn hidung.Pada mulanya agak sakit seperti digigit semut kemudian agak stabil untuk seterusnya.Memakan masa hampir 1 jam lebih lintah menghisap darah.Semakin lama lintah smkin gemuk.Lintah tersebut mengeluarkan cecair seolah 2 ingin memecah darah aku.
Menurut tokey lintah kegunaan lintah adalah untuk menghisap darah kotor jadi secara langsung menghilang segala mcm penyakit yang ada pada tubuh badan kita.
Tapi aku heran brother sorang nie dahla usaha bagi lintah isap darah tapi dia sempat merokok masa itu.
Masa berjalan namun lintah xjugak gugur dari muka aku.Akhirnya tokey tersebut yang mencabut lintah tersebut mengunakan air.Tetapi apabila kita memaksa lintah itu cabut darah asyik keluar sahaja.Bayangkan keesokkan harinya pipi aku masih berdarah kesan gigitan manja lintah tadi.
Cuma aku nak berkongsi pendapat adakah ada fakta yang benar lintah digunakan untuk mengigit atau menghisap darah yang kotor.Tapi aku lihat sampai skrg aku masih ada resdung.

27 Jun 2009

Blog kamu dikritik

Inilah blog.Jgn terasa dan kecewa.
Komen anda adakalanya dihargai
adakalanya dibenci.
Jangan terasa dan kecewa.
Kerana suka duka silih berganti.
Sekiranya ingin imej dijaga.
Jangan bagi org lain komen.
Aku tau mmg pedas
Lebih pedas dari cili.
Tapi makanlah berhati2
sebb yang pedas paling disukai.
Aku bukan sengaja begitu.
Sebb blog aku sekadar
lebih bermakna dan bererti.

26 Jun 2009

Semangat yang tinggi pencetus kemenangan

Smlm aku main badminton dgn rakan2.
Penuh azam dan semangat.
Aku menang semua perlawanan.

Aku semangat dalam setiap perlawanan.
Aku menang tanpa diduga.
Badan aku ringan kerana aku pakai bekung.
Memang terasa badan aku mampu menerima segala pukulan.

Aku harap menang lagi.
Apa yang penting semangat dan kesihatan aku terjaga.
Menang kalah adat pertandingan.
Yang penting ada semangat melawan.
Pasti badminton sukan no 1 masa kini.

23 Jun 2009

Aku buntu prepaid or postpaid

Aku buntu sama ada prepaid or postpaid menjadi pilihan aku.
Setakat ini aku guna prepaid tapi aku kerap call dan sms.
Kadang2 sekejap call kredit dah habis.

Aku buntu kalau kalau line aku malas nak terikat.
Setakat ini aku guna maxis sebb rmi kawan2 guna maxis.
Aku rs postpaid lagi jimat tapi aku ada guna mymode prepaid.
Kalau aku daftar no ini habislah mymode prepaid aku ini.

Tapi aku xkisah sgt sbb no yg aku guna xlawa sgt.
Tapi aku sayang nak buang no ini.
Lagipun rmi kawan yang dah tahu no aku.
Kalau aku tukar bukan snng aku nak maklumkan semua kawan2 aku.

Tapi aku teringin sgt nk guna youth club.
Mmg menjimatkan, bayangkan 12 sen seminit.
Tapi hanya untuk 4 tahun je.
Tapi puas jugak menggunakannya.
Tapi nanti nak tukar no lain la pulak.

Aku buntu dalam membuat pilihan.

22 Jun 2009

'Haramkan' laksa

Aku suka laksa.
Laksa mmg sedap.
Laksa pilihan utama.
Kadang boleh tambah 2 pinggan.
Ada laksa buyung yang dimasak dalam buyung.
Ada laksa telur yang di tambah telur goreng.
Ada laksa belut.

Namun semuanya aku suka.
Kini mungkin tidak lagi.
Aku kena 'haramkan' laksa.
Sebabnya aku ada masalah resdung.

Aku kini berpantang.
Dulu dah ok tapi aku xpernah serik.
Inilah nafsu yang membuatkan aku lesu.

Maaf post ini kurang menarik kerana betapa sedihnya aku kerana aku telah berpantang dengan makanan.

20 Jun 2009

Kenangan mengusik jiwa

Lagu Puspa aku tujukan untuk budak comel, yang barangkali ada hati dan perasaan.
Dia nasihatkan aku dengan pelbagai kaedah namun itulah dia budak comel yang aku kenali.

20.06.2009 mungkin kali terakhir berjumpa, budak comel yang selamba tanpa nampak ada ragu dan bimbang berlalu pergi.

Tanpa cita2 menghuraikan duka namun ku atasi dengan penuh merana dalam 'ceria'.

ST12-Puspa



Aku cukup terhibur bila mendengar crt ini namun aku gagal meneka siapa penyanyinya.Maklumlah aku hanya minat pada lagu tanpa aku memikirkan siapa penyanyinya.
Sangkaan aku achik spin tapi aku cubalah mencari xpernah aku dengar rentak achik spin.

Namun kebetulan aku bertanya pada budak comel lalu dia suruh aku taip *100#. Pilih muzik.
Barulah aku mengenali penyanyinya iaitu ST12.Indon kalu buat lagu mesti top dan orang2 Malaysia mampu menerimanya.

Sedap sungguh lagu ini.Dengarlah ia dalam youtube.

Aku 'menolak' namun itulah jua aku alami

Aku insan yang berdosa, aku sentiasa melalui kehidupan yang pahit dan paling pahit aku lalui.
Aku akur pemurahnya hati aku sangsi dan kurang mengerti.
Paksaan jiwa kalah dengan nafsu yang meronta2.
Mencari erti kedamaian jauh sekali daripada keinsafan.
Akur dalam diam, lesu dalam nafsu.

Hebatnya puisi ku ini umpama si comel berdaya mulia kelak lahir insan bermakna.
Dalam bunga biarlah berkembang walau lebah sentiasa mencuba.
19.06.2009 warna kekeliruan akhirnya menunggu saat kegusaran.

Biarlah masa berlalu tanpa sebarang halangan merbahaya.
Ku tempuhi jua hidup kerana ku beranggapan hidup mesti ada keinsafan.

18 Jun 2009

Pakcik dan aku

Erm bestnya pelan maxis (youth club) untuk budak2 universiti nie, brapa harganya nie,
Penjual itu menjawab, "murah je rm8.80, pakcik beli la satu untuk anak pakcik,
erm nant sy nk nak gorat anak pakcik"(sambil gelak)...

Best jugak kan (dlm hati knp budak pompuan panggil aku pakcik)
bygkan 12 sen seminit.aku xpercaya lg kemudian aku tanya lg btl ke...

kemudian dia menjawab, " kalau nak tau, aku pun pakai pelan maxis nie jgk, mmg jimat"
pelik jgk tadi dia panggil aku pakcik xkan dgn pakcik pun dia bahasa kan aku...

Aku terima seadanya.Tapi aku geram sebab aku bukanlah tua sangat untuk di gelar pakcik.
Dah banyak kali aku terkena, tapi mungkin ada hikmahnya dunia menyedarkan aku tentang keinsafan.

Hampir kemalangan

Suatu petang aku naiki motor hampir bertembung dgn motor, masalahnya aku bwk agak sederhana laju, tapi makcik nie dah tahu aku sedang lalu yang dia nak melintas nak melintas dengan tergesa2 nak buat apa. Nasib baik aku xlanggar makcik dan anak nya sekali gus kalau tidak mesti luka parah.

Aku brek dgn mengejut sehingga tayar belakang hilang kawalan bergesel di tengah jalan, aku dah hon banyak kali tapi makcik2 selamba jugak nak melintas, aku rasa nak maki je makcik tu tapi alangkah sabarnya aku kerana aku masih mampu mengawal motor aku.

Aku ingatkan korang berhati2lah dgn makcik dan pakcik yang membawa motor, dah la xpakai helmet umpama baru nak belajar naik motor.

aku bukan nak kurang ajar dengan orang tua tetapi jalan raya tidak mengenal tua atau muda yang perlu kita hormatkan.Dgn lain perkataan jalan raya adalah kawasan yang cukup bahaya dan peraturan harus kita patuhi sebaik mungkin.

15 Jun 2009

Yuna yang selamba dari yang biasa


Siapa Yuna?Penyanyi indie band.Rupanya group indie dah lama di Malaysia cuma kurang publisiti.
Yuna adalah antara penyanyinya tapi maaflah aku kurang arif dan sengaja tidak mencari secara detail siapakah Yuna ini.

Cuma aku suka lagunyaLagu ala ala Alanis Morisette.Cuma tahap kelembutannya masih ada. Memakai tudung di mana susah nak cari artis pakai tudung.

Pagi yang menyenangkan aku bersuara

Pagi td mood aku baik , aku cuba ketawa dan terus ketawa tapi xsampai terbahak2.Aku sengaja menceriakan hati aku walau kalut 1001.

Tapi xsampai la 1001 cuma aku berpesan pada diriku agar ketawa ada hadnya tapi sekurang2nya ada hari yg memberi ceria dalam hidup kita.

Aku cuba mengawal perasaan aku sebaik mungkin walau keceriaan ku semakin baik hari ini.Sesungguhnya hidup adakalanya gembira dan adakalanya berduka.

Nasi lemak dan air kelapa

Aku menikmati nasi lemak dan air kelapa di waktu petang.Mungkin agak pelik sesetengah orang sebb time nya xkena tp aku menikmatinya dengan penuh kelazatan dan kesedapan.

Sehingga aku lupa petang nanti aku ada games yang menarik sangat untuk dimainkan.Tetapi apakan daya nafsu menguasai nikmat diri, aku makan dengan penuh berhati2.

11 Jun 2009

Hujan batu di negara sendiri

Aku ada membaca blog zaza, di lunch dekat marryland aku lunch di cameron highlands , dan sebenarnya marryland itu terletak di luar negara.

Begitulah pengalaman yang membezakan aku dan dia.Aku teringin juga melancong di luar negara tapi agak mustahil akan berlaku.

Apapun aku berbangga dengan negara aku sendiri.Aku memahami melawat di Malaysia pasti datang berkali2 tapi di luar negara mungkin hanya sekali.

Sesungguhnya hujan emas di negara orang lebih baik hujan batu di negara sendiri.

Cuti-cuti Malaysia di Cameron Highlands

Bayangkan aku hampir lupa email aku sendiri untuk log in blog aku.Aku sebenarnya lama tak log in sbb aku pegi bercuti di Cameron Highlands (CM).Banyak sgt aku nk kongsi dgn korang namun aku sediakan apa yang ternampu.Aku pegi hari selasa 9 jun hingga 11 jun.Aku stay kat budget hotel je iaitu hotel Jasmine di Brinchang.Dekat tanah rata pun ok tapi agak jauh (dari pasar malam) dan tiada tempat2 yg menarik.

Mmg Cameron sesuai untuk yg berbulan madu sebb cuaca nya sangt sejuk xmcm di tempat lain.Aku nk mandi pun terlalu sejuk.Tiada econ untuk semua hotel kecuali di KFC.
Antara barang yg aku beli ialah jagung mutiara, stawberi, apple cameron, jambu cameron (pelik rsnya tapi sedap), jem dan mcm2 lagi.Korang singah di Kea Farm ( nama tempat2 aku malas nak hafal). Semua barang ada di situ.


Kebanyakkan pekerja bahagian jualan atau gerai2 di sini terdiri daripada warganegara Indonesia dan pekerja2 di ladang adalah terdiri daripada warganegara Bangladesh.

Tempat yg popular jualan barangan dan makanan ialah di pasar malam sebb cuti sekolah ini tiap2 hari ada pasar malam (hakikatnya penjual2 di pasar malam adalah mereka daripada penjual dari kedai atau gerai yang sedia ada). Aku p psr malam dua kali.Kemudian aku melawat ladang BOH (teh Boh), cukup menarik pemandangannya.Aku malas nk buat karangan di sini sebb pemandangannya amat cantik sekali.


Nak makan agak leceh di sini sebb xda ruang nk memilih makanan yg sedap cukuplah sekadar melapik perut.Depa kata yg popular kt sini ialah steamboat tp aku xtry pun sbb aku sendiri tak terliur melihatnya.
Aku try stawberi coklat mmg sedap.Aiskrim stawberi, semuanya stawberi.Blh dikatakan bergulanya minuman aku setiap hari.

Selamat bercuti di Malaysia.Korang boleh tanya apa sahaja dalam ruangan komen nanti.

03 Jun 2009

Lawak serius

Pagi tadi ada orang lawak serius dengan aku.Dia kata aku macam pegawai DO.
Aku yg xpandai menjawab hanya membantu dia untuk gelakkan diriku ini.

Kadang2 ada juga lawak yang memberi kesedaran dan adakalanya memberi sendaan yang cukup tajam.Tapi inilah azman yang hanya mampu mengukir senyuman.

Untuk membalasnya lebih jauh dari angan-angan.Agaknya masalah ini akan sentiasa berterusan.

Cuaca panas bak tajam menikam

Cuaca sekarang sgt mencabar bagi semua orang.Aku tidur umpama baru saja lepas bersenam.Aku mandi umpama peluh membasahi pipi.

Cuaca yang memberi gambaran keimanan di jiwa.Cuaca yang mencabar keimanan seseorang.