12 November 2009

Aku dapat free daripada kamu ke?

Kisah ini agak sudah lama, namun mari kita hayati semula.
Kisah di gerai jual kuih, aku beli kuih rm2.oo kemudian setelah dibungkus dia main campak je macam campak sampah dalam bakul sampah.Aku naik hot la tapi dia minta maaf dalam keadaan terpksa.
Apa pengajaran yang boleh kita dapat?
1.Aku beli dengan duit bukan dapat free ye.Aku tau la beli tak banyak tapi hormat la sikit dengan pelanggan.Nanti aku heboh kuih ko xsedap apa yang kau rasa nanti pulak.

2.Aku adalah raja jd kamu kena layan aku dengan baik.Kalau blh ucaplah TERIMA KASIH ABANG
aku pasti tersenyum girang.Bukan susah pun tak kan nak tunggu aku beli satu LORI baru kamu nk ucap mcm tu.

3.Aku tau kuih kamu sedap dan kamu kena jagalah kualitinya bukan setakat makanan tetapi LAYANAN.Percayalah aku yakin kedai kamu mesti LAKU nanti.Ini bila sampai je kedai kamu kamu mula la tunjuk muka masam seolah2 mcm aku gangu hidup kamu aje.Lebih baik tutup kedai dan pasti kedai kamu akan lingkup.

Kesedaran masyarakat Malaysia terhadap kesopanan dan kesusilaan amat kurang.Ucapan dan kata2 manis bukanlah lahir dari hati yang ikhlas.Aku tak minta tunduk untuk hormat aku tapi cukuplah sekadar ucapan.
Ingatlah dunia perniagaan mempunyai potensi keuntungan yang sangat lumayan.Jaga hati pelanggan dari segi kualiti makanan dan juga layanan.

19 comments:

sI tEDI berkata...

aku pernah buat entry pasal ni.

pasal peniaga kuih yang masam mencuka dan memalukan pelanggan..

jane berkata...

kalo ginilah gayanya peniaga..
konfirm nak makan pon tkde mood..

sbbb???

sbb masakan dia mgkin takde kasih sayang

y@n@ M!B berkata...

sound je die, ckp "terima kasih/sama2, cantek akk ari ni, manis je" dgn nada perli..kite tgk ape reaksi die..haha..ok x cemtu? ^_^

beautiful_rose berkata...

owh men campak2 jerk sungguh sgt tdk bersopan di situ...

ade pengalaman tentg campak mencampak nieh.tp bkn dari peniage,sebaliknye dr pelanggan...dorg nak register,kte mitk ic dgn care bek lg berhemah dan bersopan santun.tp dorg kuarkan ic and campak kat kaunter mcm tuh...

rse mcm nak sepak jerk org tuh...tp sbr jelah sbb costumer kan tpkse jge.....cisss

~ a for ana ~ berkata...

ish2... org mesia mmg kurang kesedran moral & sivik. itulah hakikatnye!

vidadarisakura berkata...

menyampah aku org teda bahasa ni.

::alwaniamalini:: berkata...

ermm..x suke jugak dengan org macam ni....

Nini berkata...

men campak jek..??

kau sound tepat jek kat dia len kali..

betol ah kate jane..

makanan takde kasih syg neh besenye tak sedap..

tak iklass..

suezensuzanna berkata...

uhuh....susah..peniaga yg betul2 nk untung nih

azman shah berkata...

si tedi:mereka masih tiada kesedaran

azman shah berkata...

jane:mmgla apakan daya

azman shah berkata...

yana : good idea

azman shah berkata...

rose:lain cara lain ragamnya

azman shah berkata...

ana:tu sebb ada subjek sivik kt sek heheh

azman shah berkata...

vida:aku kah tiada bahasa heheh

azman shah berkata...

alwania:depa ingat depa tu raja hehe

azman shah berkata...

nini:makan dalam tu ...

azman shah berkata...

sue:no komen untuk kamu sebb kamu masih cun bg aku hehe gurau jer

Idalara berkata...

memnag pelik bin hairan bila kena peniaga mcm tu..
ida penah sound sekali kat peniaga mcmtu.."kalau nak berniaga muka mcm tu(mencuka)baik awak tutup kedai je..saya bukan mintak sedekah tp sy beli"
sejak tu dia berubah sikap..barulah bermuka manis..