09 Julai 2009

Bagus atau teruknya aku menghadapi orang bawahan

Puan nak tanya sekejap blh, brapa jumlah baki akaun bahagian pemasaran,
Awak xnampak ke sy sibuk, lain kali awak datang la tanya, sy tgh sibuk skrg,
bila saya free awak xnak tanya.
(dalam hati, aku skrg free la, aku cuma nak tau je just bukak buku and bgtau je jumlahnya)

Esoknya pulak, puan blh sy tanya jumlah baki akaun skrg,
en azman, bagilah peluang sy rehat sekejap, kepala saya tgh pening nie,
sory ye.
(dalam hati, bila free ko xnk bgtau pulak, kalu nk di kira sakit aku pun sakit hati jugak)

Inilah dunia pekerjaan masa kini.
Walaupun aku pangkat tinggi dari dia,
tapi bila nak mintak bantuan aku dah mcm kuli dia.

Aku umpama bola yg blh disepak dan diteranjang ikut sesuka hati.
Bgsnya aku, aku blh sbr hingga ke akhir ini.
Bgsnya aku, sblm aku tengking dia sehabis kudrat aku.
Bgsnya aku, sblm aku hilang kawalan diri.

Tapi teruknya aku bila kerja aku tertangguh,
jiwa aku merana, kerja aku terbengkalai angkara aku masih mendapat baki terkini.

Aku dah hilang upaya,
dan dalam hati aku berbisik aku hampir tidak peduli dgn apa yang aku alami.
Aku dlm dilema, cuma inilah yang aku alami dan aku sentiasa menanti
apakah yang akan berlaku seterusnya nanti.

6 comments:

GiGGLe GaL berkata...

ah.. biasa la tu.. dunia pekerjaan.. tak lepas dari benda wangi dan busuk.. geram pulak aku kat cik puan tu.. klu aku, aku cili2 beliaw..

Ivy Metaga berkata...

hurmmm...yup dalam dunia pekerjaan mmg macam ni, tapi kan sebagai seorang ketua kena tunjuk sikap tegas sikit, maka faham lah cik puan tu tugasan dia..

FdausAmad berkata...

Gua nak ajak lu dtg makan kenduri kat blog gua.Folo baca doa skali pun takpa..

azman shah berkata...

giggle:tlg cilikan dia hehe

azman shah berkata...

Ivg:mmg aku kena tegas sikit

azman shah berkata...

fdaus:kenduri apa